1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Nowotwór płuc mojego taty |
Ola Olka
Odpowiedzi: 33
Wyświetleń: 37117
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2019-01-07, 08:10 Temat: Nowotwór płuc mojego taty |
karola784 witaj na forum. karola784 napisał/a: | T3N3Mx. |
karola784 napisał/a: | bronchoskopia potwierdziła drobno-komórkowego raka płuca prawego | Z badań diagnostycznych wynika że stan zaawansowania choroby był już wtedy dość wysoki.
T3- oznacza guz większy niż 5 cm lecz mniejszy od 7 cm, naciekający jakąkolwiek ze struktur, N3 zajęte węzły chłonne po przeciwnej stronie guza, Mx brak możliwości oceny przerzutów odległych.
Rodzaj raka - drobnokomórkowy jest rodzajem agresywnym o złym rokowaniu - jednakże dobrze reaguje na chemoterapię. Tak też było u twojego taty. Wiącej poczytaj tu: http://www.onkonet.pl/dp_rakpluca.html
karola784 napisał/a: | Na koniec listopada tata miał wizytę u onkologa i dostał skierowanie na kolejny tomograf, którego wynik jest raczej przerażający i ten oto wynik załączam w pliku nr 3. | Wynik nie jest dobry. Jest podejrzenie rozrostu nowotworowego, zmiany powiększyły się. Powstały guzki satelitarne (sąsiadujące) co też świadczy o postępie choroby. Przykro mi. karola784 napisał/a: | "bifurkacja" co to znaczy? | Bifurkacja oznacza rozwidlenie na dwa oskrzela tchawiczne.
karola784 napisał/a: | Tata ma wizytę z onkologiem umówioną na 30/01/2019 i teraz nie wiem czy powinniśmy próbować przełożyć tą wizytę na wcześniejszy termin czy możemy czekać do wyznaczonej daty. | Już mamy styczeń, moim zdaniem ta wizyta była dość odległa - dwa miesiące to dużo w postępującej chorobie nowotworowej. Jeżeli możecie przyśpieszyć to zróbcie to. U taty będzie prowadzone jednak tylko leczenie paliatywne tzn poprawiające komfort życia ale nie prowadzące już do wyleczenia.
Postarajcie się jak najszybciej o wsparcie hospicjum domowego.
Pozdrawiam serdecznie |
|
|